Oudekaas balletjes

Oudekaas balletjes met mosterd mayonaise.

Bereiding

  1. Maal het brood in de keukenmachine tot kruim, rasp de kaas, snijd de bieslook, en knoflook fijn en meng alles samen met paprikapoeder.
  2. Klop de eiwitten stijf met behulp van een garde.
  3. Meng met je handen voorzichtig het opgeklopte eiwit met het brood-kaasmengsel en het losse ei.
  4. Vorm met je handen balletjes ter grootte van een walnoot. Leg deze aan de kant.
  5. Pluk de blaadjes van de krulpeterselie en bewaar voor de garnering

Bereiding mayonaise

  1. Mix het eigeel, gladde mosterd, sushi azijn en tabasco mengsel.
  2. Voeg hier, al kloppend, straalsgewijs de zonnebloemolie toe tot alle olie is opgelost.
  3. Splits de helft hiervan af voor het voorgerecht.
  4. Meng door de andere helft van de mayonaise de grove mosterd.

À la minute

  1. Verwarm de olie in een steelpannetje tot er belletjes om een schone houten pollepel ontstaan, en frituur hierin de balletjes in 3 minuten goudbruin. Niet te veel tegelijk en regelmatig draaien!
  2. Serveer uit op een plank met de mayonaise en garneer met de peterselieblaadjes.

Voor 10 personen

Ingrediƫnten kaasballetjes

80 gram oud wit brood
250 gram oude kaas
15 gram bieslook
1 teen knoflook
10 gram paprikapoeder
60 gram eiwit
1 ei
1 liter zonnebloemolie, om in te frituren

Garnering:
9 takjes (krul)peterselie
15 gram grof zeezout

Ingrediƫnten mayonaise

40 gram eigeel
7 gram gladde mosterd
4 druppels tabasco
15 gram sushi azijn
350 ml zonnebloemolie
15 gram grove mosterd