Saté Ajam
Met atjar en satésausBereiding saté - deel I
- Pel de knoflook en snijd grof. Doe de knoflook in een kom en voeg alle ingrediënten (behalve de kip) toe. Meng alles goed en laat daarna even staan.
- Snijd de kip in blokjes van 2x2x2cm. Doe die in de marinade en laat 30 minuten staan.
Bereiding atjar
- Maak ondertussen de atjar. Snijd de witte kool in zo dun mogelijke reepjes. Schil de gember en snijd deze zo fijn mogelijk.
- Pel de knoflooktenen en rasp deze. Haal de zaadlijsten en pitjes uit de rode peper en snijd deze in mooie dunne reepjes.
- Breng de azijn en het water samen met de suiker en kurkuma aan de kook. Als het kookt, voeg de gesneden groentes toe en kook 4 minuten. Giet de groentes af en laat ze afkoelen.
Bereiding satésaus
- Pel en snipper de sjalotten en knoflook. Fruit deze aan in een steelpannetje tot ze glazig zijn.
- Voeg dan de sojasaus, het water, de gula djawa, komijnzaad en korianderzaad toe. Bak dit kort aan en doe dan de kokosmelk en sambal erbij.
- Voeg als laatste de pindakaas toe en roer tot het een gladde saus is. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is.
Bereiding saté - deel II
- Maak van de kip 10 mooie satéstokjes. Zet een grillpan op het vuur en grill de kip tot die goudbruin en gaar is.
Presentatie
Serveer de kip met de satésaus en de atjar.